Fiets van de zaak

Alles over het Fietsplan 2020

Ook voor het jaar 2020 kun je als werknemer profiteren van fiscale voordelen als je via je werkgever een nieuwe fiets aanschaft. Hieronder vertellen we je graag meer over het Fietsplan 2020 en wat voor jou de voordelen zijn.

Met het Fietsplan 2020 is de (elektrische) fiets van je dromen is nu wel heel bereikbaar! Het kost je maar een klein bedrag per maand. Neemt je werkgever het volledige leasebedrag voor zijn rekening? Dan betaal je alleen 7% bijtelling. Afhankelijk van je salaris en aanschafwaarde van je fiets is dat maar een paar euro per maand. Je kunt zelfs nog meer voordeel krijgen door na afloop van het contract je fiets over te nemen. In de regel is dat ongeveer 15% van de nieuwwaarde. Zo bespaar je nog eens extra.

Wat zijn de voordelen als je gebruikt maakt van het Fietsplan 2020?

+ Geen hoge aanschaf inééns, maar laag maandelijks bedrag bij lease of
+ 7% bijtelling als de werkgever het leasebedrag betaalt
+ Fiscale voordelen, lease van de fiets en bijkomende kosten worden met brutoloon verrekend.
+ valt buiten de werkkostenregling
+ optie tot koop na 36 maanden
+ fiscaal voordeel tot 40% t.o.v koop

Maak ook gebruik van het Fietsplan 2020 en neem contact op voor een vrijblijvend advies.
tel: 0226411137 of  mail naar info@kokstweewielers.nl

Fietsplan 2020 hoe werkt het

Lage maandelijkse kosten

Het fiscale voordeel van een fiets aanschaffen via het fietsplan 2020 kan oplopen tot maar liefst 35%. De aanschaf van een nieuwe fiets mag namelijk met je brutoloon worden verrekend. In plaats van in één keer een groot bedrag kwijt te zijn voor de aanschaf van een nieuwe fiets, betaal je een laag maandelijks bedrag.

7% bijtelling als werkgever de lease betaalt

Kun je bij je werkgever de fiets zakelijk leasen en betaalt hij het maandelijkse leasebedrag? Dan moet je in het nieuwe fietsplan 2020, net als voor een leaseauto, de leasefiets bijtellen bij je inkomen. De bijtelling voor een nieuwe fiets is slechts 7% per jaar.

Rekenvoorbeeld bijtelling Fietsplan 2020

Stel je koopt een splinternieuwe fiets ter waarde van €2.500,-, dan betaal je maar €14,58 bruto per maand. Netto is dat nog voordeliger en ben je enkele euro’s per maand kwijt en rij je op een gloednieuwe fiets!

Als je werkgever het leasebedrag niet vergoedt

Vergoed je werkgever het leasebedrag niet? Dan heb je ook geen bijtelling, maar mag je de leasekosten én het service- en verzekeringspakket wel verrekenen met je brutoloon. De leasekosten worden dan de werkgever ingehouden op je brutoloon. Je bruto-inkomen wordt lager, met als gevolg dat je ook minder belasting hoeft te betalen. Zo wordt het wel heel voordelig om een nieuwe fiets aan te schaffen.

Fietsplan 2020 hoe werkt het

Hoe zit het dan met de onbelaste kilometervergoeding?

In het huidige fietsplan ontvang je een woon-werk kilometervergoeding voor met de leasefiets afgelegde kilometers. In het nieuwe Fietsplan 2020 heb je hier geen recht meer op, met uitzondering van:

- Woon-werk kilometers die je met een alternatief vervoersmiddel reist (bijvoorbeeld de eigen auto, bus of trein)

Je werkgever mag de onbelaste kilometervergoeding blijven uitkeren. Wel moet aantoonbaar gemaakt worden dat deze woon-werk kilometers niet met de leasefiets, maar op een alternatieve manier zijn afgelegd. Hoe je dat ‘aannemelijk maakt’ laat de Belastingdienst over aan de werkgever om dit af te spreken met met de eigen adviseur of belastinginspecteur. Zakelijke kilometers blijven onaangetast en mogen altijd uitgekeerd worden. Het werkt hetzelfde als bij een leaseauto. Besluit je om je leaseauto alleen zakelijk te gebruiken, dan betaal je geen bijtelling, maar moet je wel een kilometerregistratie bijhouden

Voorbeeld: je gaat nu 5 keer per week met de eigen auto naar je werk en ontvangt hiervoor een kilometervergoeding. Vanaf 1 januari 2020 je 2 dagen per week met de leasefiets en 3 dagen per week met de eigen auto naar kantoor. Voor de drie dagen per week dat je met de auto gaat mag je werkgever kilometervergoeding blijven uitkeren.

Meer weten over het leasen van een fiets met het Fietsplan 2020?

Neem gerust contact op over het de mogelijkheden van het aanschaffen van een nieuwe fiets met het Fietsplan 2020.
U kunt informatie krijgen bij (de personeelsafdeling) van uw werkgever of u gebruik kunt maken van de werkkostenregeling of van de oude fietsregeling.